Welcome Visitor
Mon, Jan 25, 2021
70 members currently online.

Guests in the House of Lace – A Csipkeház vendégei voltunk
Guests in the House of Lace – A Csipkeház vendégei voltunk

Entrance to the Csipkeház, visitors, Mrs. Szigethy with her youngest student, Last three photos: Members of Höveji Csipke Egyesület demonstrating the making of the lace.

A Höveji Csipke Egyesület tagjaiként Szigethy Istvánné – Bözsi néni - és családja meghívására egy kellemes délutánt tölthettünk el a hegykői Csipkeházban.

A Höveji Csipke Egyesületet 2014-ben alakult meg. Munkánk eredménye is hozzájárult ahhoz, hogy a höveji csipke is bekerült a Megyei Értéktárba, ezt követően a Magyar Értéktárba, mint kiemelkedő nemzeti érték. 

Egyesületünk taglétszáma 32 fő, ebből 5 fő népi iparművész. Alapító tagjaink közül kiemelném Szigethy Istvánné népi iparművészt, a Népművészet Mesterét, akivel az alapítás óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy a höveji csipkét népszerűsítsük, az évtizedek alatt megszerzett tudásunkat továbbadjuk.

Legfontosabb feladatunknak tartjuk a höveji csipke hagyományának megőrzését, bemutatását és fennmaradásának, továbbélésének biztosítását.

Ezért is örültünk és szívesen tettünk eleget Bözsi néni meghívásának, hogy a Csipkeházban, nyílt nap keretében népszerűsítsük és mutassuk be a múzeum látogatóinak a világhírű höveji csipke készítésének titkait, a „pókozás” rejtelmeit.

A Csipkeház látogatói ámulva és csodálkozva figyelték, hogyan alakul a csipke a rámákon. Volt olyan érdeklődő, aki ki is próbálta a hímzést.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Bözsi néni is részt tudott venni a találkozón, emlékeivel színesítette, tanácsaival emelte a bemutató színvonalát. Idős kora miatt ő ugyan már nem varrja a csipkéket, de még most is szívesen tanítja a hímezni szerető lányokat, asszonyokat, szeretettel, szívvel-lélekkel adja át a csipkevarrás tudományát. Köszönjük a meghívást és a szívélyes fogadtatást! Nagyon jól éreztük magunkat, mi is örültünk a találkozásnak, a közösen eltöltött délutánnak.

Bözsi néninek nagyon jó egészséget kívánunk, reméljük, még sokáig segíti munkánkat!


Printer-friendly format