Welcome Visitor
Tue, Jun 19, 2018
30 members currently online.

Hand-Harvesting Contest
Hand-Harvesting Contest

A múlt hét végén került sor Karcagon a XIII. Kézi aratóversenyre és Népi ételek főzőversenyére. A korábbiaktól abban tért el az idei rendezvény, hogy egy népes székelyföldi csapat is meghívást kapott rá.

A meghívást Alattyán polgármestere, Koczkás Gábor nyújtotta át a testvértelepülés, Makfalva polgármesterének, Vass Imrének, aki Farkaslaka, Székelyudvarhely, valamint Segesvár közösségeiből szervezte meg a küldöttséget.

Vass Imre és csapata egy nappal korábban érkezett meg Alattyánba, ahol marhalábszár pörkölttel, tájjellegű süteményekkel, pálinkával és borral várták őket.  A köszöntő műsort Sziki Károly színművész és Sülyi Károly énekművész tartották. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, aki a román parlament országgyülési képviselője.  Beszédében az anyaországi és elszakított területek közösségeinek napi kapcsolatait emelte ki, mert ez az, ami az élethez szükséges levegőt pumpálja a megmaradásba – hangsúlyozta.

Másnap 35-40 fokos hőségben indult az arató-vetélkedő, melyen közel 20 csapat vett részt. A hagyományőrzés óráiban volt idő a múltban való elmélyülésre és a jelenvaló, még a múltban gyökerező szeretetáradat-ban is megfürödni.  A települések csodálatos asztalokat terítettek meg nem csak az aratók, de a vendégek számára is. Volt azon minden, amit az aratásba indulók fogyasztottak egykor:  sült szalonna, friss sajt, aludt tej, pogácsa, sonka, kovászos uborka, fokhagyma és persze pálinka, meg frissen sütött kovászos kenyér. Szólt az ének, mint egykor, az aratónótákból ki sem fogytak.

A mezőről énekelve visszatérő aratókat bőséges, bográcsban készült ebéd fogadta, sörrel, mindenféle üdítővel. A felállított sátor-színpadon folyamatos szórakóztató program folyt, a gyerekeknek forgott a népi hinta.

Az eredmény hirdetésre délután került sor.  A legtöbb díjat a karcagiak vitték el, de a legtöbb különdíjat a székelyek kapták, szám szerint hármat, melyből az egyiket Győrfi Sándor Munkácsy-díjas, Érdemes művésztől, szobrász- és éremmúvésztől kapták.  (Győrfinek 156 köztéri szobra van, 24 díjjal ismerték el munkáit.)

Jó volt magyarnak lenni Alattyánban és Karcagon.

 

(Taken from:

Heti Hang Szóró – Hangosan mindenről, ami nekünk fontos, 7/09/17)

Sziki Károly, actor, has been awarded the Hungarian Gold Cross of the Order of Merit, and is the recipient of some other State awards. His ancestors came from Szék, Transylvania. He studied at the Academy of Dramatic Arts in Debrecen, and then played leading roles in Eger.  Between 1998 and 2003, he was Director of the Harlekin Szinház (Theater).  In 2003, he founded a private theater named Varga László Polgári Teátrum. For the last 30 years, he has performed among the emigrés in the US, and has made films and written books about these trips. Those in the Fairfield, CT area will remember him from previous October 23rd programs.

 

Aratóének

Sokat arattam a nyáron,                                                       
Keveset aludtam ágyon. 
Hol erdőbe, hol mezőbe, 
Hol a tarló közepébe. 

Az acsai nádas berek 
Ejnye, de sok búzát termett. 
Kitermette téli adósságom, 
Vígan élem a világom. Printer-friendly format