Welcome Visitor
Fri, Nov 27, 2020
127 members currently online.

Gingerbread for Holidays and Weekdays / Mézeskalácsok ünnepekre és hétköznapokra
Gingerbread for Holidays and Weekdays / Mézeskalácsok ünnepekre és hétköznapokra

A tojások is mézeskalácsból vannak.

Egyszerű GYES-es anyukaként vágtam bele a mézeskalács, mézesajándék álmok megvalósításába. Kisfiam korai születése nem engedte meg, hogy vissza menjek dolgozni korábbi munkahelyemre. Petit még így 10 év után is segíteni kell, ezért lehetetlen fix munkaidőben dolgoznom. A kezdeti elkeseredést, a családi szeretet és összetartás felülmúlta. Olyan elfoglaltságot kellett keresnem, amit szeretek csinálni, és anyaként 200% -al helyt tudok állni.

A fiúknak készített mézes, és egyéb süteményeim mindig nagy sikert arattak otthonunkban. Aztán a mézeskalács kedvencek iskolai, óvodai farsangi bálokban is megállták a helyüket, majd a biztatásnak, és a dícséreteknek köszönhetően felvállaltam az utat, amit nekem szánt a sors. Mézeskalácsból készítek ajándék tárgyakat.

Régi kredencek poros jegyzetei, nagyszülői örökségek hosszú kisérletezése során formáltam sajátommá a mézeskalács receptet. A különböző mézeskalácsok elkészítésében az alapanyagaim mindig ugyanazok, legfeljebb az arányok, vagy a készítés módját változtatom.

Amin viszont soha nem változtatok:

- Minden mézeskalácsot úgy sütök, és úgy készítek, mintha gyermekeimnek adnám! Belesütöm a szeretetet!

Hírös Naptár

Mézeskalács alkotásaim már közel hét éve készülnek az év jeles napjaira, ünnepeire. Lehet ez születésnap, esküvő, új családtag érkezése, keresztelő vagy a számomra legkedvesebb ünnep: a karácsony. A különböző ünnepkörökhöz kapcsolódóan más-más mézeskalács ajándéktárgyakat készítek.

Mézeskalács ajándékozás szempontjából a karácsonyi ünnepkör a legnépszerűbb. Ez az időszak az, amikor a mézeskalácsos alkotásaival leginkább kiteljesedhet, és megmutathatja kreativitását.

Számos kézműves vásár szolgál helyszínéül az advent idején az ünnepi mézeskalács bemutatására. 2015-ben az első adventi hétvégén a hegykői Csipkeház adott otthont a karácsonyi mézeskalács kiállításomnak. Szigethy Istvánné csodálatos alkotásaihoz igazodva készítettem el a kiállítás anyagát. A csipke motívumé volt a főszerep, amit szinte minden kisebb és nagyobb mézeskalácson igyekeztem láttatni. A kiállításhoz kapcsolódott egy bemutatóm is. Nagy lelkesedéssel vettek részt az előre lesütött kis formák díszítésében a kiállítás résztvevői.

A Valentin napi ünnepre sok szívecske és szíves díszítésű mézeskalács ajándék készül. A kedvesnek szánt figyelmesség lehet egy kis apróság, vagy akár személyes, szívhez szóló egyedi feliratozású mézeskalács is. Szív formájú dobozkák is gazdára találnak, melyek apró édes meglepetéseket rejthetnek.

A szív, mint motívum leggyakrabban még az esküvői köszönetajándékokban jelenik meg. Elterjedt hagyománya van az esküvőn a vendégek megajándékozásának. Az ifjú pár mézeskalács szívecskét ad, feliratozva a nevükkel és a jeles nap dátumával. A hagyomány szerint ez a kedves szokás szerencsét hoz a házasságra.

Számtalan virágos, népies motívum jeleníthető meg a tavaszi ünnepkör mézeskalácsain. Készülnek virágos asztali díszek, tulipános csokrok, tavaszi kosárkák. Lehetőség van domború mézeskalács festett tojások díszítésére is. Kedves tavaszi dekoráció készülhet a barkafára, és az ünnepi asztalra is.

„A mézeskalácsosnak örömteremtő képessége van. A mézeskalács készítés lehet kellemes játék is. Az, hogy mások is kaphatnak ebből: jóleső érzés. Az öröm mindig és mindenütt osztódással szaporodik.”

Aki továbbit szeretne tudni erről a szép műfajról, tekintse meg  a www.mezesajandek.hu

Csipkeház Adventi mézeskalács bemutató: https://youtu.be/FO0_tDCqi1g

Mézeskalács esküvői köszönőajándék: https://youtu.be/RmDhUV-QLoI

 


Printer-friendly format