Welcome Visitor
Wed, Sep 23, 2020
83 members currently online.

Nyári tőzike a 2013 “Év vadvirága”

Karolina Szabó

2012 decemberében lett végleges, hogy a nyári tőzike az “Év vadvirága”. Aranyos kis fehér virág a tőzike, gyakran összetéveszthető a hóvirággal, holott elég nagy a különbség a kettő között. A nyári tőzike 50-60 cm magasra is megnő, és egy kocsányon 4-5, de még 8 kis virág is lehetséges. A hat fehér szirom végén kis világoszöld folt van.

A hóvirághoz hasonlóan az amaryllis családhoz tartozik; egyszikű, hagymás növény. Április és június között virágzik. Amint a neve is jelzi (tőzike), nedves, mocsaras réteken és artéri erdőkben él. Magyarországon a Dráva, Mura és a Hernád árterületén, az Alföldön, Hanságban és a Nyírségbén található. A virág mérgező, az állatok kerülik; de szép, mutatós virága miatt kirándulók gyakran csokorba szedik. Pedig ma a tőzike védett virág Magyarországon, de más országokban is. A régi szép vadvirágos legelők eltünnek, a kaszálók bebokrosodnak, fásítottak, vagy kiszáradnak, így az állománya csökkent. A nyári tőzike természetvédelmi eszmei értéke 2,000 – 10, 000 Ft.

Szép és mutatós virág csokorban, ezért kertészeti változatuk kapható. Augusztustól októberig kell ültetni, félárnyékos, évelő ágyasban. Az “Év vadvirága” célja felhívni a figyelmet az ország természeti értékeire, és a természetes élőhelyek védelmének fontosságára.

 

 

 


Printer-friendly format